Het basisprincipe van een huis of appartement verhuren als investering is simpel: je koopt een huis of appartement, vind een huurder, en iedere maand ontvang je huur als beloning voor je investering. De uitgaven van de huurder worden jouw inkomsten.
Zie het schema hier beneden:
Jij als verhuurder krijgt huur van de huurder. Een extra huis of appartement dient op deze manier als geldmachine voor jou.
Stappenplan
Het stappenplan van een extra huis of appartement als geldmachine:
- Aanschaf
- Gereed maken voor verhuur
- Verhuurder vinden en screenen
- Huur innen en verhogen
- Onderhoud en problemen oplossen
- Belastingen betalen
Aanschaf van een huis of appartement voor verhuur
Bij de aanschaf van een huis of appartement voor verhuur moet je met andere ogen kijken: in plaats van de vraag te stellen ‘wil ik hier wonen?’, moet je je afvragen ‘wil mijn huurder hier een huis huren?’.
Aan wie wil je verhuren: het jonge stelletje, expat, gezinnen die tijdelijke woonruimte nodig hebben tussen hun huidige huis en nieuwbouw in, een dame op leeftijd die van pensioen leeft, enz.
Aandachtspunten:
- Hoe goed is de locatie?
- Wat is de afstand naar voorzieningen en het centrum?
- Bij verhuur aan expats: hoe ver is het naar een bushalte, treinstation en naar de dichtstbijzijnde internationale school?
- Hoeveel onderhoud is nodig (zelfs nadat jij het hebt opgeknapt)? Hoe meer onderhoud nodig is, des te onaantrekkelijker voor verhuurder en voor jou (want alles moet jij opknappen en dat kost tijd)
- Bij een appartement: hoe staat de VVE (vereniging van eigenaren) er financieel voor? Is de vereniging voldoende actief? Zijn er nog veel grote werkzaamheden gepland de komende jaren?
- Voordeel van een appartement is dat voor delen van onderhoud de VVE verantwoordelijk is: dat kost jou dus geen tijd
Gereed maken voor verhuur
Gereed maken voor verhuur betekent dat je ALLE achterstallige onderhoudspunten moet wegwerken. Je kunt kaal verhuren, gestoffeerd (met gordijnen en vloerbekleding), of gemeubileerd (voor expats) waarbij echt alles instap-klaar is voor de huurder.
Dit gereed maken kost ook tijd en geld.
Let op: goedkoop kan duurkoop zijn! Als iets kapot gaat, dan moet jij als verhuurder voor vervanging zorgen. Dat kost weer tijd en geld.
Huurder vinden en screenen
Een huurder en screenen kun je zelf doen of uitbesteden aan een bedrijf gespecialiseerd in verhuur. Deze bedrijven hebben websites en schrijven je te verhuren woning of appartement ook vaak in bij Pararius.nl (zeg maar de funda voor verhuur). Zij doen dan ook de screening en latere inning van de huur. Maar dit komt wel met kosten: reken op 10% van de huurinkomsten die men vraagt als vergoeding.
Huur innen en verhogen
De huur innen via een bedrijf dat voor jou de verhuur doet is eenvoudig: zij zorgen voor de borg en inning van de huur. Ook als de huurder niet betaalt hebben zij contacten met incassobureaus.
Als je zelf gaat verhuren, dan moet je zelf de borgsom en huur innen. Kredietwaardigheid van de verhuurder is erg belangrijk. Na 1 keer huur niet betalen moet je direct actie gaan ondernemen.
De huurprijs moet je goed vaststellen: kijk of je onder de vrije sector of onder sociale huur valt. Lees meer in deze blog.
Ieder jaar kun je de huur verhogen. Dit moet je wel in huurcontract vastleggen en aan de huurder tijdig melden.
Onderhoud en problemen oplossen
Klein onderhoud en kleine problemen worden geacht door de huurder gedaan te worden. Denk hierbij aan lamp vervangen en kleine binnenverf werkzaamheden.
Bepaalde onderhoudswerkzaamheden kunnen klein zijn voor ons, maar toch even iets anders voor expats: denk hierbij aan bijvullen van de verwarmingsketel en klemmende deuren of ramen, lekkende kranen, etc. Als je gemeubileerd verhuurt aan een expat zal een huurder je hiervoor kunnen bellen.
Groot onderhoud en grotere problemen worden geacht door jou als verhuurder gedaan te worden en georganiseerd te worden. Als je een appartement verhuurd, dan valt het buitenonderhoud onder de VVE. Denk bij een huis aan schilderwerk buiten. Denk bij problemen aan bijvoorbeeld een verstopping van de afvoer, kapotte douches, bad en kranen, etc.
Belastingen betalen
De belastingen van een huis of appartement zijn gesplitst in een deel dat de verhuurder moet betalen en een deel dat de huurder moet betalen. Leg in het huurcontract vast welke delen dat zijn. Dit is vooral van belang bij verhuur aan expats die de Nederlandse regels niet kennen.
Belastingen direct gerelateerd aan de woning:
- WoZ waarde eigenaarsdeel
- Waterschapsbelasting voor de eigenaar
Box 3 vermogensbelasting: de woning of het appartement dat je verhuurt valt in box 3 van de vermogensbelasting. De WoZ waarde van je woning verschijnt hier als vermogen in de belastingaanslag in box 3. Gelukkig mag je wel een deel van de waarde verminderen omdat het een onroerend goed in verhuurde staat is. De vermindering is hoger als je relatief minder huur vraagt.
Referenties
Lees als inleiding eens een van de volgende boeken:
2 Replies to “Meer rendement: huis of appartement verhuren”