Als je denkt geld te verdienen aan het verhuren van een woning, dan moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels omtrent de hoogte van de huurprijs.
Is je woning kleiner, dan val je al snel onder de sociale huur. Daar geldt het puntensysteem voor wat je maximaal als huur mag vragen.
Dit puntensysteem kun je nagaan en berekenen op deze site van de huurcommissie.
Als je woning onder sociale huur valt, dan kan de huurder huursubsidie aanvragen mits deze een lager inkomen heeft en vermogen heeft dan de wettelijke normen. Lees meer over huurtoeslag op de site van de overheid. Voordeel voor verhuurder: de woning zal heel snel verhuurd zijn en waarschijnlijk voor langere tijd.
Als je hoger zit qua huurvraag, dan val je onder de vrije sector. In principe mag je dan huur vragen die je zelf wilt. Maar let op: een huurder kan tot 6 maanden na huur hier op reclameren en aantonen dat de woning volgens het puntensysteem toch onder de sociale huur valt.
Huurverhogingen
De overheid publiceert per jaar hoeveel de maximale huurverhoging in zowel de vrije sector als voor sociale huur is. Je kan in je contract iets hoger hebben staan, maar de huurder mag naar de maximale huurverhoging van overheidswege refereren. Dat zal dan gelden boven het contract.