Bravo voor de multimiljardairs

De laatste tijd was er veel kritiek op multimiljardairs die geld spenderen aan ruimterace. Dat het allemaal maar egotripperij en weggegooid geld was. In deze blog wil ik een lans breken voor deze multimiljardairs.

Geld verdiend en dan?

Ze hebben hun geld verdiend met hun bedrijf wat iets heel nuttigs heeft gedaan voor de maatschappij. Bijvoorbeeld Bill Gates met Microsoft, Jeff Bezos met Amazon, Richard Branson met Virgin en Elon Musk met Tesla. Voorheen zou je hier ook Steve Jobs toe rekenen.

Nu deze mannen hun succes hebben gehad, gaat men kijken naar: hoe kan ik de wereld en de mensheid echt verder helpen? In plaats van nog een grotere jacht kopen.

Goede doelen

Bill Gates is het bekendste voorbeeld met goede doelen. Hij is ook degene die Malaria de wereld uit wil helpen. Daar steken de normale farmaciebedrijven niet zo veel geld in omdat malaria een ziekte is die vooral arme mensen treft die geen medicijn kunnen betalen.

Of je deelt groot deel van je geld uit aan je werknemers, zoals Ken Grenda deed.

Ruimtereizen

Er is heel veel kritiek geweest op de investeringen die door Bezos, Musk en Branson gedaan zijn in het mogelijk maken van ruimtereizen. Deze kritiek, is mijns inziens, volledig onterecht. Op de echt lange termijn is het heel goed wat deze mannen doen. De overheden van Europa en de Verenigde Staten hebben de laatste decennia daar nauwelijks geld in geĆÆnvesteerd. China daarentegen trouwens wel! Bezos, Musk en Branson hebben wel een visie dat dit nodig is voor de mensheid. Ruimtereizen stimuleert technische ontwikkelingen, die ook hun toepassingen kennen op andere producten en technologie op aarde, die in eerste instantie niks met ruimtereizen te maken hebben.

Een ander belangrijk punt is het feit dat ruimtereizigers na hun reis de echte plek van de aarde kennen in de kosmos: namelijk een heel nietige plek. Dat maakt ze na hun reis vaak voorstander van verduurzaming en lange termijn nadenken over hoe we met de aarde omgaan.

Dus niet zeuren over dat miljardairs geld besteden aan ruimtereizen. Sterker nog: stimuleer het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *