Buikgevoel

Er wordt af en toe lacherig gedaan over het buikgevoel. Dat is het gevoel dat er iets helemaal klopt, of juist helemaal niet klopt. Je kunt niet altijd aanduiden wat het is, maar je voelt het in je buik.

Hersenen in je buik

Het gevoel bestaat echt. Dit is omdat een deel van de hersenen zich ook in de buik bevindt. De primaire taak is om daar de spijsvertering te regelen. En dat is een complexe taak. Maar die buikhersenen staan in verbinding met de hersenen in je hoofd.

Deze hersenen in de buik helpen onbewust de hersenen in je hoofd mee. Ze analyseren, maar geven alleen onbewuste signalen af.

Voor een duidelijke uitleg kijk het stukje Hersenen in je buik van het Jeugdjournaal:

https://hetklokhuis.ntr.nl/tv-uitzending/5107/hersenen-in-je-buik

Signalen van je buik niet negeren

De buiksignalen moet je niet negeren. Deze signalen zijn op de een of andere manier best goed. Je kunt alleen niet altijd verklaren waarom. Gebruik de buiksignalen en negeer ze niet, vooral bij belangrijke beslissingen. Het buikgevoel zal dan waarschuwingssignalen af geven. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter en sterker het buikgevoel.

Je wilt een huis kopen, maar toch klopt er iets niet volgens je buik. Slaap een paar nachtjes erover en probeer te achterhalen wat je buikgevoel je wil vertellen.

Je hebt een aandeel geanalyseerd, en je denkt, dat is een koopje wat niemand anders ziet. Ook hier heb je een buikgevoel dat iets niet klopt. Slaap er een paar nachtjes over en probeer te achterhalen wat je buikgevoel je wil vertellen over wat je over het hoofd hebt gezien.

Je wilt een grote en belangrijke zakendeal sluiten met iemand die je nog minder goed kent. Je buikgevoel geeft signalen af. Negeer dit niet. Onderzoek de achtergrond van de persoon met wie je zaken wilt doen en probeer weer te achterhalen wat je buikgevoel je wil vertellen over de betrouwbaarheid van de persoon (of gebrek aan betrouwbaarheid).

De relatie van je hoofd naar je buik

Andersom geldt de relatie ook. Als je hoofd niet lekker is, dan raakt je buik van slag. Als je veel stress hebt, dan verkrampt je buik. Negeer de signalen van je buik niet, en bedenk of ze zijn veroorzaakt door problemen in je hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten