Overvloed

hoorn des overvloeds

Gandhi zei het al: “Er is genoeg voor ieders behoefte, maar genoeg voor ieders hebzucht”. En zo is het maar net. De wereld wordt steeds beter en iedereen wordt steeds rijker. Dit feit is niet bij iedereen bekend. Lees hiervoor maar eens het boek Feitenkennis.

Beter dan de Zonnekoning

Er is overvloed. De verdeling gaat al steeds beter: meer en meer mensen hebben toegang tot basisvoorzieningen als vers drinkwater, goed eten, onderdak, riolering, primair onderwijs, primaire zorg, enz. In de Westerse landen hebben de ‘armen’ toegang tot voorzieningen die koningen in de Middeleeuwen zelfs niet eens hadden. De Zonnekoning Lodewijk XIV (1638-1715) had een paar prachtige paleizen, maar deed zijn behoefte op een po, hij kon beter wijn drinken, omdat water smerig was, en zijn medische zorg was natuurlijk verschrikkelijk. En dat was op dat moment de machtigste man ter wereld. Dus absoluut hebben alle armen het nu beter. Men kijkt alleen niet absoluut, maar relatief: dus men kijkt naar anderen.

Onvrede en hebzucht

En toch zijn een heleboel mensen niet tevreden. Dat heeft te maken met het tweede deel van de uitspraak van Gandhi: hebzucht. Een heleboel mensen zijn niet tevreden omdat ze meer willen. Soms wil men dit zelf. Vaak wordt men ook door de omgeving en allerlei marketing in bladen en televisie zo afgeschilderd: je leven is zogenaamd niet goed of niet compleet als je niet in bezit bent van product x, y, z of als je niet ervaring a, b, c hebt ondergaan.

Loslaten van hebzucht en ervaring van overvloed

Op het moment dat je die hebzucht kunt loslaten, dan ga je overvloed ervaren. Die dure spullen laat je staan. Een vakantie op de camping is net zo leuk als een dure vliegreis heel ver weg. Een goede tweedehands auto is net zo goed als om de 2 jaar een nieuwe auto. Door afscheid te nemen van deze zaken gaat je leven er echt niet slechter op worden. Sterker nog, je kunt zelfs hele andere zaken ervaren. Je bent dan meer bezig met de dingen die je zelf belangrijk vindt, in plaats van dingen die anderen belangrijk vinden. Dus waarom dure dingen doen die je zelf niet leuk vindt, om indruk te maken op mensen die je waarschijnlijk niet aardig vindt? Terug naar de basis is een fijn gevoel.

Ben tevreden met wat je wel hebt in plaats van ontevreden zijn over wat je niet hebt.

Naast het betere gevoel om onafhankelijk te zijn van allerlei overbodige luxe zaken, bespaar je ook veel geld. Dat geld kun je dan investeren en zo je inkomen verhogen (zei de geldmachine). Dan heb je nog meer inkomen en nog minder zorgen, en ben je nog onafhankelijker!

Financieel het goed hebben; effect van salarisverhoging

Als je salarisverhoging krijgt wordt je blij. Even dan. Want op een gegeven moment stopt het.

Vanaf een inkomen van ongeveer 70.000 Euro maakt het meer krijgen allemaal niet zo veel meer uit als je salarisverhoging krijgt. Je hebt dan al zo veel dat je het financieel goed hebt en dus niet meer extra blij wordt van 1000 Euro per jaar extra salaris.

Ook dit is een vorm van overvloed: je hebt genoeg, van meer wordt je niet meer gelukkiger.

Schenken

De ultieme vorm van overvloed delen is schenken. Je hebt zelf meer dan genoeg en je schenkt wat je niet nodig hebt aan een goed doel.

 

 

 

2 Replies to “Overvloed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten